Zaštita uljane repice od štetnih insekata

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 2. novembar 2019 – Uljana repica se nalazi u fenofazi 4-8 listova, suvo i toplo vreme sa jakim jutarnjim rosama pogoduje razvoju ove biljne vrste. Međutim, topli vremenski uslovi doveli su do veće pojave štetnih insekata u usevima uljane repice.

Utvrđeno je prisustvo štetočina koje mogu proizvesti najveće ekonomske štete: vaši (Aphididae), buvač (Phyllotreta sp.) i repičina lisna osa (Athalia rosae). Prag štetnosti za vaši jeste 20% infestiranih biljaka uljane repice dok je na terenu utvrđen daleko veći broj infestiranih biljaka.

Zbog dobre agrotehnike kakvu zahteva setva uljane repice došlo je do nicanja velikog broja uskolisnih korova. Da bi se sprečila konkurentnost gajenim biljkama za svetlost, vodu i hranu Galenika-Fitofarmacija preporučuje da se u narednim danima uradi i herbicidni tretman.

Pregledajte vaše useve i ukoliko je potreban tretman opredelite se za neki od preparata koje Galenika-Fitofarmacija preporučuje:

Za suzbijanje štetočina: KONZUL u količini 1 l/ha, ili POLUX u količini 0,3 l/ha

Za suzbijanje uskolisnih korova: GLOBUS u količini 2 l/ha, ili SPEKTRUM* u količini 1-1,3 l/ha (*u toku je proces registracije)

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!